TenneT geeft opdracht tot uitvoeringsontwerp Moldaumasten

Delen via:   
17 / 09 / 2021

De ingenieursbureaus Fortan, Iv-Consult en WSP gaan voor netbeheerder TenneT het uitvoeringsontwerp maken van de nieuwe Moldau-vakwerkmasten voor de te bouwen hoogspanningsverbinding van Rilland (Zeeland) naar Tilburg (Brabant). Het tracé is ook bekend als de Zuid-West 380 kV Oost verbinding. De bureaus starten deze maand met hun werkzaamheden. TenneT verwacht dat alle uitvoeringsontwerpen in het eerste kwartaal van 2023 zijn afgerond.

De bureaus werken ook aan de uitvoeringsontwerpen van de zogenaamde reconstructiemasten en aan de ontwerpen om de bestaande 150 kV hoekmasten te kunnen ombouwen naar opstijgpunten. Uiteindelijk leveren de bureaus het uitvoeringsontwerp op van de 380kV solo masten, de 380/150kV combi-masten voor de nieuwe 380kV verbinding Rilland-Tilburg, de reconstructiemasten voor in de bestaande 380kV verbinding Geertruidenberg - Rilland, de nieuwe masten voor in de bestaande 380kV verbinding Geertruidenberg - Eindhoven en de opstijgpunten. Het betreft verschillende typen masten met verschillende functies, zoals een steun-, hoek-, of wisselmast.

Het werk is verdeeld over de drie bureaus die elk een second opinion uitvoeren op elkaars werk. Zo borgt TenneT de kwaliteit van de ontwerpen.

De uitvoeringsontwerpen zijn de basis voor de staalproductie, staalleverantie en de montage. De basis voor de start van het uitvoeringsontwerpen zijn de definitieve ontwerpen die door TenneT samen met ingenieursbureau DNV in een eerdere fase al zijn ontworpen.

Over de Moldaumast

Op verzoek van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en op advies van de Samenwerkende Overheden is de best passende mast voor de nieuwe hoogspanningsverbinding Rilland – Tilburg onderzocht. Hierbij is rekening gehouden met de twee bestaande hoogspanningsverbindingen waarmee wordt gebundeld. Belangrijk uitgangspunt was het voorkeurstracé van de minister zoals bepaald in 2019. Op 28 februari 2020 stemde de minister in om vakwerkmasten toe te passen voor de verbinding. Daarmee werd afgestapt de oorspronkelijke wintrack-masten. TenneT heeft vervolgens de mastvorm geoptimaliseerd en technisch verder uitgewerkt. De specifiek voor de verbinding ontwikkelde mast heeft de naam Moldau gekregen.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.